Fred Smedberg 1929 – 2021

Fred Smedberg gick ur tiden 92 år gammal den 25 maj 2021. Fred, eller Fredrik som var hans riktiga namn, var ordförande i Fredrikshofs IF:s Huvudstyrelse 1988-1991. Han var den som ledde firandet av Fredrikshofs 90-årsjubileum 1991.

Fred var en idrottsentusiast på många sätt. När han berättade idrottshistoriska minnen var det som om han återupplevde dem, 50- 60 år senare. Fred var en uppskattad talare vid Fredrikshofssällskapets möten. När han berättade om när han såg Roger Bannister försökte slå drömmilen var han i en slags trans. Han hade förbluffande många gånger varit med just då idrottshistoria hade skrivits.

Som tonåring fick han på plats bevittna kampen mellan Gunder Hägg och Arne Andersson på Stockholm Stadion. Det präglade hans liv till den grad att han kunde återge alla tider och detaljer vilket fick både Arne och Gunder att häpna decennier senare.

Freds favoritidrott var friidrott och i synnerhet medeldistans. Han spenderade mycket pengar på att åka till olika länder för att titta på tävlingar, bl.a. OS 1956 och 1960.

Med Google kommer behovet av orakel inom idrottsresultat att minska. Fast vi kommer att fortsatt behöva höra entusiasterna som var på plats när det hände.

När Fred i egenskap av ordförande i IFK Södertälje skulle leda arbetet med att planera 10-mila orientering var han en omistlig kraft i kontakten med markägare. Som advokat och största markägare i trakten fick han till slut alla med på noterna.

Fred ville tillhöra någon av Stadion-klubbarna. Han fick rådet av Torsten Tegnér, TT på Idrottsbladet, att söka medlemskap i Fredrikshof. Där är kamratandan särskilt stark poängterade TT.

Freds breda intresse för idrott kom till uttryck i den minnesvideo han gjorde inför Fredrikshofs 90-årsjubileum. Han intervjuade i denna med stor kunskap gamla kämpar inom bl.a. bowling, cykel och orientering.

Fred hyste stor respekt för alla idrottare. Han kunde med stort allvar diskutera träning med tonåringar. Själv visade han stolt upp en skrivbok där han hade listat sina resultat under ungdomsåren i löpning från landsvägen till porten på sin herrgård Hanstavik.

Fred var genom sin entusiasm en stor man inom idrotten. Hans insatser är inte begränsade till Fredrikshof, men vi i Fredrikshof kan vara stolta att han tillhörde och verkade för vår förening.